Miha Mihelič, prof. dr. Mihael Jožef Toman, znan. svet. dr. Aleš Lapanje, doc. dr. Polona Zalar, prof. dr. David Stopar (iz leve proti desni)

Miha Mihelič, prof. dr. Mihael Jožef Toman, znan. svet. dr. Aleš Lapanje, doc. dr. Polona Zalar, prof. dr. David Stopar (iz leve proti desni)

Z naslovom diplomske naloge »Pomen pršenja slapov pri razširjanju bakterij« je pod mentorstvom prof. dr. Mihaela Jožefa Tomana iz Biotehniške fakultete, oddelka za biologijo in somentorja znan. svet. dr. Aleša Lapanje iz Lapanjevega laboratorija, pred kratkim diplomiral Miha Mihelič. Diplomska naloga je pomemben kamenček v mozaiku dolgoletnega raziskovanja aerosoliziranih bakterij ekipe Lapanjevega laboratorija, pod vodstvom dr. Aleša Lapanje.

 

Miha Mihelič je v svojem diplomskem delu proučeval, kakšen je pomen pršenja slapov pri razširjanju bakterij na primeru slapov v Zgornjem Posočju. S pomočjo svojega odličnega alpinističnega znanja se je lahko povzpel tudi do najzahtevnejših predelov slapov. Vzorčenje s pomočjo ekipe iz Lapanjevega laboratorija, je bilo zato opravljeno kar najbolj optimalno.

 

Z nadaljnjimi raziskavami v laboratoriju, smo ugotovili, da so slapovi zelo učinkoviti pri lokalnem razširjanju bakterij. Hkrati so slapovi pomembna povezava med bakterijami, ki se globalno razširjajo z vetrovi in lokalnim razširjanjem v visokogorju. Gre za bazična dognanja, ki so pomembna podlaga za proučevanje patogenih mikrobov, predvsem, o globalnem razširjanju bolezni rastlin, sadnega drevja in ljudi ter na drugi strani kako se širijo koristne bakterije, ki omogočajo boljšo rast rastlin.

 

Miha Mihelič, iskrene čestitke!

Raziskovalci iz Lapanjevega laboratorija

Nekaj utrinkov iz terenskega dela v Posočju:

 

Za ostale novice iz področja mikrobiologije, molekularne biologije in bioinformatike klikni tukaj