Včeraj zvečer se je zaključila 9. vseevropska Noč raziskovalcev. Lapanjev laboratorij je na njej sodeloval z zanimivim predavanjem s plesom ter z znanstvenimi delavnicami. Otroke je še posebej navdušila bakterija Urška, ki je s plesom zaigrala preživetje bakterije skozi vse 4 letne čase.

Laboratorij dr. Aleša Lapanje se je Noči raziskovalcev pridružil na Kongresnem trgu v Ljubljani in na Fakulteti za vede o zdravju na obali. V okviru izobraževalnega projekta za otroke Mladi znanstvenik Ažbe je pripravil šolarjem zanimivo predavanje in delavnice »Začutimo nevidni svet mikroorganizmov«. Vodila jih je doktorandka nanoznanosti Sabina Boljte, pod mentorstvom znan. svet. dr. Aleša Lapanje. Otrokom je skozi igro in ples predstavila nastanek biofilma in izmenjave lastnosti bakterij ter bakterije skozi vse letne čase. K sodelovanju je tudi povabila otroke iz občinstva. Otroci so bili navdušeni nad dinamičnim svetom bakterij, ki je očem skrit.

 

Tovrstno aktivno učenje, s pomočjo vseh čutil, ni bilo otrokom le zanimivo in zabavno, ampak tudi učinkovito, saj so se marsičesa novega naučili o mikroorganizmih in njihovem delovanju. Navdušeni so bili tudi prisotni učitelji, ki Mladega znanstvenika Ažbeta poznajo iz naravoslovnih dni oz. delavnic na njihovi šoli ter starši otrok, saj so večkrat izjavili »tega pa res manjka«. Ta »manjko« si Lapanjev laboratorij prizadeva zapolniti s še tesnejšim sodelovanje z osnovnimi šolami in vrtci ter uvajanjem novosti, kot sta  tedenske znanstvene delavnice in Ažbetove rojstnodnevne zabave.

 

 Predavanje na Noči raziskovalcev (bakterije, biofilm …)

– Gradivo za novinarje o Noči raziskovalcev in projektu Mladi znanstvenik Ažbe

Vabilo na dogodek – Noč raziskovalcev