Med 24. in 26. septembrom se je Lapanjev laboratorij udeležil 6. kongresa Slovenskega mikrobiološkega društva (SMD) na Bledu. Na njem smo sodelovali s številnimi posterji in z dvema predavanjema znan. svet. dr. Aleša Lapanje.

 

Na kongresu SMD je Lapanjev laboratorij predstavil širok spekter vsebin, ki so zajemale tako bazične kot aplikativne raziskave. Predstavili smo raziskave različnih okolji kot so prst, voda, zrak in okolje vezano na človeka. Pri tem je pomembno izpostaviti dvoje, to so aplikativne rešitve molekularno mikrobiološkega laboratorija dr. Aleša Lapanje za izboljšanje kvalitete vode ter novi pristopi in metodologije, ki smo jih razvili.

 

Po izjavah udeležencev kongresa SMD smo ugotovili, da jim je bil najbolj všeč naš projekt Mladi znanstvenik Ažbe, ki se nanaša na izobraževanje otrok in mladine iz področja mikrobiologije. Pri tem se zdi potrebno izpostaviti, da je zanimanje udeležencev posebej pritegnila vsebina dveh predavanj dr. Aleša Lapanje, ki ju je predstavil znan. sod. dr. Tomaž Rijavec: »Odstranjevanje pesticidov in njihovih rezidualov s pomočjo oligotrofnih bakterij« in »Proces aerosolizacije kot limitirajoči dejavnik distribucije mikroorganizmov: so res vsi mikroorganizmi lahko povsod?« Dr. Tomaž Rijavec je za prisotne poslušalce na kongresu SMD izpostavil, kako pomemben prostor za življenje bakterij je zrak in kako pomembno je razširjanje bakterij v njem.

 

Ne nazadnje vabljeni k ogledu nekaterih naših posterjev, ki so predstavljeni spodaj (vse naštete posterje najdete na vabilu na kongres Slovenskega mikrobiološkega društva – kliknite tukaj).