Mikrobiologija je pa res zanimiva

Mikrobiologija je pa res zanimiva

Družbena odgovornost

Družbena odgovornost molekularno mikrobiološkega laboratorija dr. Aleša Lapanje se kaže predvsem pri izobraževanju. Aktivno izobražujemo že naše najmlajše (projekt Mladi znanstvenik Ažbe), srednješolce (npr. raziskovalna naloga “ustekleničena voda” z dijaki Gimnazije Bežigrad), diplomante, doktorande in usposabljamo realni sektor s strokovnimi izobraževanji.

 

Predvsem zaradi pomembnosti naravoslovja in z njim mikrobiologije v današnjem času, si v Lapanjevem laboratoriju želimo, da bi vzpodbudili oz. povečali interes mladih na tem področju. Upamo, da se jih bo čim več odločilo za naravoslovne poklice, saj tako v Sloveniji kot v drugih državah ti primanjkujejo.

 

druzbeno_odgovorno_mikrobiologija

Kako kvasovke proizvajajo CO2

Šolarje želimo pritegniti predvsem s projektom Mladi znanstvenik Ažbe. Že drugo leto jim, na zabaven način, s poskusi, približujemo svet mikroorganizmov in spodbujamo lateralno razmišljanje. Pred kratkim smo zaključili tudi nagradni natečaj za devetletko »Mladi znanstvenik spoznava mikroorganizme«. Nad njihovimi izdelki smo osupli. Čudovito. Čestitke vsem sodelujočim in njihovim mentorjem! Le poglejte si, kaj zmorejo …

 

Hkrati smo letos sodelovali pri projektu Dan za punce, ki ga je organiziralo Združenje delodajalcev Slovenije (ZDS). Cilj projekta je bil približati dekletom naravoslovno-tehnične poklice. Da bi se mladi lažje odločili za naravoslovne poklice, je Lapanjev laboratorij letos soorganiziral tudi 9. Noč raziskovalcev (zaradi dobrih objav nas je povabil organizator Jožef Stefan – IJS). Gre za edinstveno priložnost  šolarjem in ostalim obiskovalcem, da osebno srečajo raziskovalce in znanstvenike, spoznajo njihovo delo ter se vključijo v različne (zabavne) aktivnosti in se med drugim tako lažje odločijo, če je to poklic zanje. Za več o Noči raziskovalcev in prijetno fotogalerijo kliknite tukaj.